Kapcsolat

Széchenyi István Egyetem
Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola
Cím: 9026 Győr, Egyetem tér 1.

Regionális Tudományi Program
Tel.: + 36 (96) 503-400/3200
E-mail: titkarsag.rgdi@sze.hu
Honlap: https://rgdi.sze.hu/

Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Program (angol nyelvű)
Tel.: + 36 (96) 503-400/3831
E-mail: szeeds@sze.hu
Honlap: http://szeeds.sze.hu/

Hírek

Komplex vizsga felhívás 2024. június

A komplex vizsga követelményeit, tudnivalóit itt lehet letölteni.

A jelentkezési lap elérhetősége: https://rgdi.sze.hu/komplex-vizsga-jelentkezes

A komplex vizsga tantárgyai és tételsorai: http://rgdi.sze.hu/komplex-vizsga-tetelsorok

Jelentkezési határidő: 2024. április 30. 15:00

Pótfelvételi felhívás 2023/2024

Pótfelvételi felhívás 2023/2024

A Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola 2023/24-es tanévre szóló pótfelvételi felhívása, és a jelentkezés menete itt érhető el.

Jelentkezési határidő: 2023. augusztus 7.

A felvételi elbeszélgetések időpontja: 2023. augusztus 28.
Helyszín: Széchenyi István Egyetem, Új Tudástér épület 230-as terem (9026 Győr, Egyetem tér 1.)

Meghívó: Kormányzási Műhelybeszélgetés 2017. szeptember 14.

A KÖFOP-2.1.2 – VEKOP-15 számú, kiemelt projektje keretében, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata, a határon átnyúló területi kormányzás (cross-border territorial governance) témájában, a szakterület legnevesebb nemzetközi szakembereinek részvételével, jövő tavaszig tartó műhelysorozatot szervez.

Az integrálódó Európai Unió és a határon átívelő együttműködések felértékelődő szerepe jelentős gazdasági, szociális és politikai hatásokat és mellékhatásokat idéznek elő a kontinens területén, amelyek számottevően befolyásolják a határövezetek mindennapjait és kilátásait. Következésképpen, a határon átívelő együttműködés kutatása és vizsgálata kulcsfontosságú területként jelenik meg a 21. század elején, mely elsőrangú témája a kormányzási műhelybeszélgetések sorozatának.

A kormányzási műhelybeszélgetési sorozat célja, hogy átfogó elméleti és gyakorlati kereteket vázoljon fel a határon átnyúló kormányzás kérdéskörében, az együttműködést érintő jogi, ágazati, menedzsment, pénzügyi és a vonatkozó uniós politikák területén. A műhelybeszélgetések sorozata megmagyarázza, hogy hogyan lehet az egyes kormányzási eszközökkel túllépni a határok területi fejlődést fékező korlátain, valamint hogyan lehet a nemzeti határok elválasztó hatásait mérsékelni a kontinensen.

Az első műhelybeszélgetés célja, hogy gyakorlati, valamint elméleti, keretet vázoljon fel a határon átívelő kormányzásról Európában. A műhelybeszélgetés bemutatja az európai határon átívelő kormányzás eltérő gyakorlatait, valamint bemutatja a Madridi Egyezmény és az EU-jogszabályok által megvalósítható megoldásokat. A műhelybeszélgetés szemlélteti, hogy a határon átívelő kormányzás egy valós és működőképes eszköz, mely nem veszélyezteti az együttműködő kormányok irányítási kapacitásait, hanem kibővíti azok hatékonyságát.

 

Minden műhelybeszélgetés angol nyelven történik.

 

A műhelybeszélgetésen való részvétel ingyenes, de a helyszín véges befogadó kapacitása miatt előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni és érdeklődni a teodor.gyelnik@cesci-net.eu e-mail címen lehet.

 

  • Műhelybeszélgetések sorozatának elnöke: Ocskay Gyula, a CESCI főtitkára
  • A műhelybeszélgetés előadója: Jean Peyrony, a francia Mission Opérationnelle Transfrontaliere (MOT) igazgatója
  • Helyszín: Budapest, NKE, Orczy Úti Kollégium OK F14 C és D terem
  • Időpont: szeptember 14-én, 09:30-12:00 óra